Регионалната здравна инспекция в Пазарджик ще оценява растежа и затлъстяването при 7-годишните

...
Регионалната здравна инспекция в Пазарджик ще оценява растежа и затлъстяването при 7-годишните
Коментари Харесай

Притеснителна статистика: Много от децата в ранна учебна възраст са с наднормено тегло

Регионалната здравна ревизия в Пазарджик ще оценява растежа и затлъстяването при 7-годишните деца. Проучването е част от " Европейската самодейност за наблюдение растежа в детска възраст “. Събраните данни ще обезпечат информация за наклонността при храненето и ще дадат опция да се съпостави антропометричния статус на 7-годишните с този на връстниците им от европейските страни. 

Изследването се организира и в другите европейски страни и ще продължи до края на месец май. В България през този мониторинг на инцидентен принцип ще преминат общо 199 учебни заведения.

" Никога едно изследване не е самоцелно, когато установим несъответствия в модела на хранене на децата и учениците, тъй като условията и потребностите на обособените групи са разнообразни. Така да вземем за пример учениците от горния курс имат по-различни, приближаващи се до тези възрастните хора потребности. “

Това споделя в изявление за БНР проф. доктор Донка Байкова, експерт по диатетика и хранене.

Тя добавя, че до 7-годишна възраст те са отглеждани под контрола и грижите на родители, на здравни управляващи в детските ясли и градини, където се хранят извънредно здравословно. Но при прекрачване прага на учебното заведение " улицата поема храненето на българските деца и възпитаници “.

В допълнение тя разяснява, че плануванаъа стратегия, по която учениците трябваше да получават плод или мляко, не проработи. Независимо, че беше съобразена с потребностите на тази възрастова група.

" В ранна учебна възраст на децата се оферират огромни тестени произведения, които са мазни, въглехидратни, без зеленчукова съставния елемент, без плодова съставна част, без витамини, без минерали. Много високоенергийни, засищащи, само че не и здравословни “, твърди диетологът.

Това рефлектира върху тежестта и здравния статус и той е дисбалансиран. И това е повода съвсем 1/4 от децата в ранна образователна възраст да са с наднормено тегло.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР